2010 m. birželio 22 d.

Painiava / How confused we are

Šitas įrašas skirtas "pasibėdavoti", kad čia tik laikas valandom ir minutėm skaičiuojamas kaip ir pas mus. Prieš atvažiuodamos paskaitėm apie skirtingas matavimo sistemas, ir išmokom kaip kas skaičiuojama, bet būnant čia reikia visur staigiai susigaudyti ir susiskaičiuoti viską, ir bliamba, sunku.

Svarus, pintas, kvortas, galonus dar visai primetam, pėdas ir colius irgi. Sunkiau būna su uncijom tik.

Dažnai pamirštam apie mylias. Matom kelio ženklus "30" ir "35" ir nesuprantam, kodėl čia taip riboja eismą (ne tiek ir labai, kai padaugini iš 1.6). Ir kai visi atstumus sako myliom irgi pamirštam, kad reik dauginti...

Temperatoros. Nu C'mon iš skaičiaus atimti 32 ir dalint iš 1.8 mintinai yra sunku! Rūta 15 minučių kepė vištieną 180 laipsnių temperatūroje (išvertus į Celsijaus sistemą yra apie 80), kol susipratom, kad reikia 350 laipsnių nustatyti. Jau nekalbam net apie orų prognozes, skirstom viską į "virš 80 - labai šilta", "virš 90 - kaaaršta" ir pan.

Monetos. Gal kas gali pasakyti realią priežastį, kodėl iki dabar dar amerikiečiai nesugalvojo rašyti skaičių ant jų? Vis dar linksminam visus aplinkui, kai parduotuvėj išsitraukiam saują monetų ir kiekvieną apvertinėjam ir skaitom, kas ten apačioje parašyta "ketvirtis", "penki centai" ir t.t. galėtų monetos bent sietis pagal dydį - didesnio skersmens moneta, didesnė vertė.

***

We still feel like we are in a different planet because of all different measure systems. At least, they have hours and minutes for time measuring. We read about it before coming here and we learnt how to convert everything, but still... That's difficult!

We're ok with converting pounds, pints, quarts, gallons, feet and inches, but ounces...

We also often forget about miles. It takes time to realize that road signs "speed limit 30" or "speed limit 35" doesn't mean kilometers per hour. And when everybody describes the distance in miles we also forget to multiply it by 1.6.

Temperature. C'mon that's not so easy to count (X-32)/1.8!!! Yesterday Rūta was baking chicken for 15 minutes in 180 F (it's about 80 C), when we realised that the temperature should be about 350. And when we hear weather forecasts we rank them like "more than 80 - hot", "more than 90 - veryyy hot".

Coins. Can someone tell us the reason why americans still don't put numbers on the coins? We still make smile everyone around in the shop when we read what is written on each coin "quarter", "dime", etc.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą